top of page
Sök
  • tovedahlberg

Lyngør

I sommar bar det av på semester till barnens bestemor Rikke på Lyngør i Norge. Det tog oss två av sommarens varmaste dagar, utan AC i bilen, att ta oss dit. Bris spydde hela vägen till Kongsvinger och Nor höll bokstavligen på att koka sönder i babyskyddet. Lätt traumatiserade efter bilturen hämtade bestemor Rikke upp oss i båt och körde hem oss till sitt lilla hus med utsikt över sundet.Lyngør är ett litet byområde på en ögrupp utanför Norges sydöstra kust. Bris och Nors bestemor är en av de få som fortfarande är fast bosatt där året om. De flesta andra husen används som semesterbostäder under sommarhalvåret.


På öarna finns varken vägar eller bilar. Istället slingrar sig små gator och stigar fram mellan de vitmålade husen som ligger rätt vid strandkanten. Sundet mellan de två största öarna trafikeras av allt från små ekor till grandiosa segelfartyg.Varje förmiddag gick vi till den lilla matvarubutiken på Pers brygge för att köpa glass. Därefter fick vädret styra aktivitet, men vi hann både med att fiska krabba, samla snäckor och gå på fotoutställning på det gamla Seilloftet. Förutom åtskilliga bad såklart.På besök på andra sidan sundet var även barnens i princip jämngamla tremänningar vilket var särskilt roligt för Bris. Hon var där en hel dag för att leka i onkel Lars gigantiska hängmatta, äta våfflor och hoppa studsmatta.


Bestemor Rikke stod för middagen varje kväll. Hon får det alltid att se så lätt ut att bara slänga ihop det som finns hemma för att sedan förvandla de mest simpla ingredienser till en festmåltid. Sista kvällen serverade hon världens godaste ostpizza med dadlar och dill som vi slukade med hull och hår.


Efter fyra dagar var det dags att sätta sig i bilen igen för att köra den långa vägen tillbaka hem till Malung. Borta bra, men hemma utan tvekan bäst! Nu ska vi njuta av de mjuka insjöarna i de djupa dalaskogarna resten av sommaren.18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
Inlägg: Blog2_Post
bottom of page